| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Ace Ventura Moderator

Podziękował: 23 Podziękowano 801 razy w 392 postach
Status: Offline
|
Wysłany: 16:50, 1 Maj 2009 Temat postu: Reforma forumSoft4U.org |
|
|
Witam!
Jak już pewnie większość z Was zauważyła, na forum zaszły pewne zmiany. Wprowadzając je myśleliśmy przede wszystkim o poprawieniu wizerunku naszego forum w Internecie. Co tu dużo mówić... Ostatnie miesiące, a może nawet i lata nie przyniosły niczego, powtarzam, niczego dobrego. Nie działo się to jednak tylko i wyłącznie z naszej winy ( mam na myśli całą naszą załogę ), chociaż i my swój udział w tym mamy. W listopadzie 2007 wprowadziliśmy sekcję forumSoft4U Downloads. Na dzień dzisiejszy możemy chyba stwierdzić ( przynajmniej ja ), że nie był to całkiem trafiony pomysł. Owszem, uploady wykonane specjalnie dla forum być powinny jak najbardziej. Nie będę się tu rozpisywał na ich temat bo i tak wszyscy wiedzą, za co je tak kochamy Ale stworzenie osobnego działu poskutkowało w ten sposób, że użytkownicy nie znający regulaminu (98%) umieszczali w nim również swoje linki. Proceder ten by pewnie odbywał się jeszcze bardzo długo, gdyby nie wspomniane zmiany. A co możemy powiedzieć o działach Video, Gry, które uprzednio znajdowały się w sekcji Download? Możemy powiedzieć jedno "syf z cebulką"! Co tam zaszło to aż ciężko opisać. Porobione jakieś tematy, ni to składu ni to ładu, bez opisów, info o jakości, martwe linki... no tragedia po prostu. Gry to samo. No tylko co z tym zrobić? Przecież nie wywalimy w kosmos 30 tysięcy postów... trzeba to jakoś załatwić... tylko jak? Posprzątanie tego było praktycznie rzecz biorąc niemożliwe. Niemożliwe, czasochłonne, nudne... Postanowiliśmy stworzyć Archiwum, w którym zapisane będą stare tematy, w który można znaleźć wyszukiwane pozycje. My natomiast skupimy się na utrzymywaniu porządku w działach forumSoft4U Downloads i zapewnieniu Wam jak najlepszych wrzutek, komfortu podczas pobytu na forum i takie tam W najbliższym czasie planowane jest stworzenie nowego logo ( chwalmy Pana, po prawie 5 latach ;P ), oraz zapowiadane już chyba wcześniej przejście na phpbb3. Ile to potrwa trudno powiedzieć, każdy z nas jest zapracowany na swój sposób.
Jak można przeczytać też w regulaminach odpowiednich działów, powstały generatory do tworzenia postów, mające na celu ułatwić Wam tworzenie tematów. Mamy nadzieję, że każdy będzie z nich korzystał. No właśnie... nowe Regulaminy, a'propos... napisaliśmy 3 regulaminy, które mają na celu objaśnienie Wam, jak ma wyglądać temat. Na początku będziemy wyrozumiali, dla ludzi naginających je, jednak z czasem to się zmieni. I mała przestroga dla Was, metoda "kopiuj - wklej" i walenie po setki postów bez opamiętania ( nie ważne czy to głupota, czy polowanie na punkty RS ) będzie surowo karana! Przekonał się o tym użytkownik owcamen, który tak właśnie robił, nie czytał nawet 3 PW, które do niego napisałem w ciągu 15 minut, kiedy to dodał od groma postów gdzie info o wersji było jedno, wersja zupełnie inna, a przedstawione przez niego screeny do niczego się nie nadawały. Jedyne co było prawidłowe to linki na RS... Chciałem napisać mu co i jak nawet, ale on dalej swoje... no więc z tego miejsca z wielką przyjemnością żegnam wszystkich jemu podobnych. Takie sytuacje będziemy zwalczać.
Pamiętajcie, że zmiany, które zaszły na forum nie są tworzone dla nas, tylko dla Was. Żeby Wam się wygodniej żyło.
Nie wiem co miała wnosić ankieta umieszczona w Hydeparku przez Frogiego, ale jeśli ktoś ma lepszy pomysł jak to wszystko ogarnąć, bardzo chętnie go usłyszymy. Ankietę przenoszę do kosza. Dyskusja w tym temacie. Chociaż nie bardzo wiem o czym tu dyskutować...
Nadal jest nas garstka... można zliczyć na palcach jednej ręki ludzi dodających linki na bieżąco, udzielających się na forum... Tak więc zachęcam serdecznie do dodawania swoich linków i zakładania nowych tematów.
Na dniach powinna pojawić się także nowa funkcjonalność, mianowicie moderacja nowych tematów zakładanych przez użytkowników w działach forumSoft4U Downloads. Wprowadzamy taką konieczność, żeby nie zrobił się śmietnik na nowo. Każdy zasłużony użytkownik, od jakiejś tam ilości postów, czy też rangi na forum, nie będzie objęty moderacją.
To chyba wszystko, jakbym sobie coś przypomniał to na pewno dopiszę. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pani kontekstowa +koleżanka

|
Wysłany: 16:50, 1 Maj 2009 |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
masta Administrator

Podziękował: 0 Podziękowano 542 razy w 163 postach
|
Wysłany: 17:45, 1 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Ja od siebie dodam również parę słów w tym temacie.
Mianowicie wracając do sytuacji, w której to zostały utworzone działy forumSoft4U Downloads chciałbym dodać, że powstały one z zamysłem dodawania w nich wstawek wrzuconych na Peer2Mail, a konkretnie obsługiwanych przez program Moorhunt. Niestety jak niektórym pewnie wiadomo, skrzynki często gęsto padały, były problemy z rzadkimi aktualizacjami aplikacji przez jej autorów no i w końcu spora akcja jednego z największych providerów kont pocztowych, która sprawiła, że bardzo duża część uploadów po prostu na zawsze zniknęła z ich skrzynek. Były to przejścia, z którymi musieliśmy się borykać przez dość długi czas, ale mimo to staraliśmy się umożliwić Wam pobieranie najnowszych pozycji w jak najbardziej przystępny sposób. Dlatego niedawno minął rok od kiedy na forumSoft4U.org możecie znaleźć najnowsze releasy (głównie filmowe, bo tych jest najwięcej) w 100% pewnych wrzutkach, wykonywanych bardzo szybko po premierze, specjalnie dla użytkowników forum na serwerach bez limitów.
Jak widzicie nie chełpimy na punkty RS czy jakieś inne profity, wręcz przeciwnie, musimy dokładać do interesu z własnej kieszeni, dlatego zrozumcie w końcu drodzy użytkownicy, że (może powtórzę się za Stachem) tworzymy to forum dla Was, nie dla nas !!
Tak jak powyżej nadmienił już Stachu, wprowadziliśmy tą lekką roszadę w funkcjonalności działów forum po to, abyście i Wy mogli zacząć tworzyć to forum aktywnie dodając chociażby swoje linki do eleganckich tematów utworzonych w naszych dedykowanych bbcodach RelBB.
Generatory postów mają Wam znacznie ułatwić tworzenie "zgrabnych" postów, na które dużo lepiej się patrzy i aż ma się ochotę przeczytać informacje w nich zawarte. Gotowe są już generatory filmów, gier oraz muzyki (linki znajdziecie w regulaminach poszczególnych działów), natomiast programy i cała reszta powinny pojawić się całkiem niedługo. Mówimy STOP postom jakie były dodawane wcześniej w działach kategorii "Download" często zupełnie bez żadnego opisu itd. Teraz każdy pierwszy post w temacie ma za zadanie estetycznie przedstawić informacje o nowym releasie dlatego też każdy użytkownik jest zobligowany do używania wspomnianych generatorów postów, co poskutkuje naprawdę pozytywnym wrażeniem dla przeglądających forum ludzi.
Mimo dużego nawału zajęć w prywatnym życiu cały czas trwają prace nad ulepszaniem funkcjonalności forum, także bądźcie cierpliwi. Zmiany będziemy wprowadzać może nie dzień po dniu, ale miejmy nadzieję, że sukcesywnie wszystko będzie szło w dobrą stronę .
pozdro!! _________________ Lepiej rozumieć mało niż nie rozumieć dużo.
>> ŚCIĄGASZ ? PODZIĘKUJ << |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ace Ventura Moderator

|
Wysłany: 17:56, 1 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Zachęcam do komentowania i w ogóle wypowiedzi co do tego wszystkiego... Albo wiecie co... może zrobimy chwilę prawdy? Każdy mówi co mu leży na sercu, tylko z kulturą. Nawet jak będziesz chciał napisać, że to najgorsze forum na świecie, można to zrobić z kulturą i bez wulgaryzmów. Czekam na opinię.
Proszę moderatorów o nie dawanie żadnych ostrzeżeń/banów, ani nie kasowanie wiadomości z tego tematu. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Miron Uploader

Podziękował: 19 Podziękowano 17 razy w 13 postach
Status: Offline Skąd: Z domu
|
Wysłany: 18:34, 1 Maj 2009 Temat postu: Reforma forumSoft4U.org |
|
|
Witam!!
Właśnie przeczytałem tą reformę i zgadzam się z Wami.
Przyznaje że moje niektóre posty nie wyglądały zbyt atrakcyjnie ale czas to zmienić.
Chociaż ta reforma zaskoczyła mnie i trochę zakręciła ale z Pomocą Waszą już czaje co i jak.
Dzięki chłopaki za pomoc.
Mam nadzieje że inni się dostosują do tych zmian które nastały na forum.
Pozdro |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
bestiaa Uploader

Podziękował: 1 Podziękowano 44 razy w 42 postach
|
Wysłany: 18:43, 1 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Po przeczytaniu napisanej przez was lektury Forum zaczeło iść w dobrym kierunku ( jednym słowem rozwija sie )
Faktycznie zlikwidowanie tego pod forum to dobry pomysł tylko teraz pewnie jak wejdzie sie do forumSoft4U Downloads to w każdym temacie oprócz waszych wstawek gdzie będą znajdować sie linki na serwerach bez limitów to znajdziemy tylko same linki na RS
Doczepiłem sie do tych linków na RS a sam wstawiałem tylko na RS
No nic ale forum idzie w dobrym kierunku oby tak dalej
I wreszcie będzie zmieniony styl |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
donking Nowicjusz

Podziękował: 0 Podziękowano 1 razy w 1 postach
|
Wysłany: 23:15, 1 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Bardzo fajny pomysł z opcją: "Generatora postów RELBB". Teraz wszystko powinno dobrze wyglądać, bo naprawde czasami pisanie nowego tematu mogło spowodować zawroty głowy i zniechęcenie a co do wyglądu to różnie bywało.
A jeśli chodzi o RS to osobiście jestem nastawiony anty większość wrzuca tam tylko po to żeby "łapać punkciki" czy co tam dają? Jednak głównym powodem mojej niechęci jest czas oczekiwania na pobranie drugiego pliku 15 min. Osobiście jestem fanem Mediafire, gdzie problem z czasem oczekiwania na drugi plik nieistnieje.
Może warto by pomyślec żeby forum podzielić na działy typu : RS, Mediafire, Odsiebie i inne.
Pozdrowienia dla "Szeryfów Forum"  _________________ Nie igraj z ogniem, by uniknąć poparzeń |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ace Ventura Moderator

|
Wysłany: 23:27, 1 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
| donking napisał: | | Może warto by pomyślec żeby forum podzielić na działy typu : RS, Mediafire, Odsiebie i inne. |
Wydaje mi się, że to nie najlepszy pomysł, aczkolwiek chcesz pewnie zrobić tak dlatego, żeby wybierając dany dział od razu było wiadomo jakich linków mamy się spodziewać. Po to właśnie wybierany powinien być TYP TEMATU podczas pisania posta. W tym momencie do wyboru są jedynie HTTP oraz MH, jednak po zmianie skryptu zastąpimy je na rzecz tagów z informacjami o serwerach właśnie  _________________
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
laponse Uploader

Podziękował: 0 Podziękowano 86 razy w 36 postach
Status: Offline Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 05:01, 2 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Jestem bardzo młodym użytkownikiem tegoż o to forum. Na pierwszy rzut oka wydawało się jak inne, bez komunikacji z moderatorami, wszystko wszędzie poupychane, lecz czym bardziej wgłębiałem się w topiki i zobaczyłem, że załoga nie jest obojętna na to wszystko to zacząłem się przekonywać.
Prawdopodobnie zostanę tu na dłużej (mam nadzieję że na zawsze, różnie to bywa).
Po paru wskazówkach od załogi, pisanie postów, i obsługa forum stała się jeszcze łatwiejsza. Pisanie zgodnych z regulaminem postów dzięki generatowi, bardzo szybkich odpowiedzi ze strony załogi, to nie tylko ja ale i każdy będzie pozytywnie nastawiony do forumsoft4u.
Każdemu noga może się podwinąć, z powodu napisania nie regulaminowego posta.
Ale jak komuś zdarza to się nagminnie (cały czas), to po trzech próbach prośby (moim zdaniem) powinien wylecieć. Ponieważ szukanie czegoś przyzwoitego w śmieciach, jak nie którzy piszą (nie mówię tu o np: kolekcji czegoś tam gdzie mamy 100 płyt w jednym temacie ponieważ napisanie informacji to każdej zajęło by miliony lat) staje się wręcz nie możliwe. Nie piszę że ja jestem idealny, lecz jak pisałem wyżej biorę se rady załogi do serca, bo to co piszę i wystawiam nie jest dla mnie tylko dla was i zawsze jest miło zobaczyć, jak coś jest wyraźne wiadomo gdzie czego szukać, a nawet w pojedynczym temacie poście łatwo i przejrzyście z naciskiem na przejrzyście (teraz też tak umiem [a la viva a la viva niech żyje generator] można odnaleźć to co nas interesuje w danym temacie poście.
Dziękuję serdecznie za przeczytanie posta mam nadzieję że wniosę dużo dla tego forum.
PS.
Mam prośbę pomysł dla załogi z jednym taki małym szczegółem w generatorze, ponieważ bardzo dużo ludzi, zwraca uwagę na reżysera i troszkę mniejsza część na scenariusz czy by była możliwość dodania tych dwóch linijek do generatora, czy będziemy musieli to dodawać do info dodatkowe.
W generatorze jest błąd przy generowaniu kodu do muzyki, ponieważ to co wpisujesz w "Opis pozycji:" pojawia się też w "Tracklista:" a jak zostawisz "Opis pozycji:" pusty to tak samo "Tracklista:" też jest pusta proszę o wyjaśnienie (może coś źle robię, ale chyba nie) lub naprawę.
Dziękuję za rozwiązanie problemu z generatorem.
Rozwiązanie reżysera, oraz scenariusza przypadło mi do gustu, że jak ktoś chce niech poda. I jak będzie taka linijka chociaż część osób wprowadzi, to jak np: dla mnie by było OK _________________
ŚCIĄGASZ PODZIĘKUJ ==> <== TO MOTYWUJE
Ostatnio zmieniony przez laponse dnia 07:24, 2 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
masta Administrator

Podziękował: 0 Podziękowano 542 razy w 163 postach
|
Wysłany: 07:10, 2 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Miło, że Wam również podobają się wprowadzone zmiany (przynajmniej osobom, które już się wypowiedziały, ale jak napisał Stachu wysłuchamy wszystkich opinii).
Jak napisałem we wcześniejszej wiadomości, cały czas coś się dzieje i będziemy dokładać wszelkich starań, żeby nawigacja na forum była jak najłatwiejsza od strony użytkownika, ale zarazem dobrze prezentowała się od strony wizualnej. Jeśli chodzi o sprawę z hostami w określonym temacie to będzie to rozwiązane właśnie poprzez typ tematu. Obecne [ HTTP ], które mamy w działach uploadów dla forum zostaną przerobione na coś w stylu [ MULTI ] oraz zostaną dodane inne tagi określające najbardziej znane serwisy plików. Postaramy się także o to, aby użytkownik mógł posortować tematy wg kryterium wybranego tagu tematu, dzięki czemu jeśli ktoś będzie chciał wyświetlić tematy z wieloma mirrorami wybierze opcję "MULTI" natomiast jeśli ktoś będzie chciał przejrzeć tematy gdzie uploady zostały wykonane na inny host wybierze inne kryterium wg uznania.
Co do generatora muzyki to rzeczywiście było to drobne niedopatrzenie, które wynikło jak zwykle przy przeklejaniu kodu - po prostu nie została zmieniona nazwa zmiennej określająca tracklistę i została ta wskazująca na opis. Dość często zdarzają mi się tego typu błędy właśnie przy przeklejaniu kodu podczas pisania skryptów / programów, ale sprawa błaha, więc problem został natychmiast rozwiązany. Dodałem również coś takiego, że jeśli nazwa releasu nie zostanie wypełniona (bo jak zauważyłem o ile w przypadku filmów nie ma z tym problemów to w przypadku muzyki często nie znacie nazwy scenowej danego releasu muzycznego) to w polu "Temat:" do wklejenia na forum pojawią się dane z pól "Wykonawca" i "Tytuł".
Jeśli album ma różnych wykonawców (np. składanka) w polu "Wykonawca" należy wpisać VA - jest to skrót od angielskiego various artists (różni wykonawcy).
Odpowiadając na pytanie laponse o dodanie dodatkowych informacji o reżyserze to jest to oczywiście możliwe i będzie mogło być zrobione w ten sposób, że powiedzmy będą to pola nieobowiązkowe i jeśli ktoś je wypełni to wtedy pojawią się w "Info podstawowym", a jeśli nie to po prostu się nie pojawią. Chociaż z drugiej strony właśnie po to dodawane są linki do ImDb czy Filmweb w polu "Więcej info", że jeśli ktoś chce dowiedzieć się czegoś więcej o czołówce aktorów czy reżyserze filmu klika na podane odnośniki do tych serwisów. Pomyślimy jeszcze, ale jak mówię to żaden problem.
Jeśli zostaną zauważone jakieś inne niedociągnięcia w generatorach postów bardzo proszę to zgłaszać.
pozdro!! _________________ Lepiej rozumieć mało niż nie rozumieć dużo.
>> ŚCIĄGASZ ? PODZIĘKUJ << |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Super22 Swój człowiek

Podziękował: 9 Podziękowano 7 razy w 7 postach
Status: Offline Skąd: Wwa
|
Wysłany: 09:50, 2 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Bardzo mi się podoba generator postów wygodny przejrzysty, wrzućiłem gre Zeno Clash (wcześniej upowałem).Generator wiele pomaga i jest wygodny Wielki +++  _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
laponse Uploader

|
Wysłany: 11:58, 2 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Wiesz Jacek z drugiej strony względem dodania do generatora tych opcji to mogła by być tylko nazwa i krótki opis a reszta w linkach, ale na pewno ktoś chętniej pobierze aby nie pałętać się po linkach tylko mieć wszystko w jednym (moje zdanie). No ale decyzja należy do was, wy tu jesteście władzą (bez ironii). Ale szanuję was za to, że liczycie się z naszą opinią, i nie robicie tak jak wam się podoba, tylko wszystko przeanalizujecie i podejmiecie odpowiednią decyzję. _________________
ŚCIĄGASZ PODZIĘKUJ ==> <== TO MOTYWUJE |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Chuck Moderator

Podziękował: 36 Podziękowano 287 razy w 147 postach
|
Wysłany: 12:02, 2 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
| laponse napisał: | | wy tu jesteście władzą |
no bez przesady my tu tylko nadzorujemy. to forum ma być (bo takie było w założeniach) tworzone przez WAS więc musi być User-Friendly. wiadomo że ostatnie słowo w jakimś tam sensie należy do nas ale jakbyśmy sobie rządzić chcieli to by to nie było forum |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
laponse Uploader

|
Wysłany: 12:20, 2 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Jak zauważyłem po przeczytaniu FAQ powinny istnieć grupy, lecz żadnej nie ma.
Czy to z powodu, że po prostu nie chcecie tego robić bo jak nie to należało by skasować taką opcję.
A jak tak. To chciał bym założyć taką grupę np: od filmów, muzyki lub gier.
I taka grupa by się zajmowała danym działem mówię tu o tym, że by wrzucała dodanego działuu, lecz jak użytkownik by chciał mógł
wrzucać wszystko to by to robił z korzyścią dla użytkowników lecz np: w mojej grupie aby należeć musiał by wrzuć przynajmniej 3 -4 gry, filmy lub 10 - 13 albumów muzyki tygodniowo.
To jest moje zdanie, i tak rozumiem te grupy. Jak się mylę proszę o wyjaśnienie. _________________
ŚCIĄGASZ PODZIĘKUJ ==> <== TO MOTYWUJE |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kamil03 Przyjaciel

Podziękował: 2 Podziękowano 2 razy w 2 postach
Status: Offline Skąd: Krk
|
Wysłany: 14:35, 3 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
no wreszcie panowie wzieliście sie za wygląd wrzutów przez jakiś czas było ładnie zdjęcia, info itp. a później to już taki syf że głowa boli w pełni popieram _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Toxic Kociak

Podziękował: 6 Podziękowano 0 razy w 0 postach
Status: Offline Skąd: miasto Królów i Królewien :)
|
Wysłany: 21:19, 7 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
a cole i frytki tez dajecie zeby nam sie lepiej zylo na forum ? _________________ You are the flame in my heart, You light my way in the dark.. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
|